Калориметр — прилад для вимірювання кількості теплоти, яка виділяється або поглина­ється під час якого-небудь фізичного процесу.

Кипіння — інтенсивне випаровування рідини не тільки з її вільної поверхні, а й з усього об'єму всередину бульбашок пари, які при цьому виникають.

Кількість теплоти Q — міра внутрішньої енергії, переданої під час теплообміну від одного тіла до іншого без виконання роботи. Вона залежить від речовини, з якої складається тіло, від маси цього тіла та від різниці його кінцевої і початкової температур. Одиницею кількості теплоти, як і енергії, є один джоуль (1 Дж).

Коефіцієнт корисної дії (ККД) механізму  показує, яка частина енергії, що підводить­ся до механізму, йде на виконання ним корисної роботи.

Коефіцієнт корисної дії (ККД) нагрівника  — відношення тієї частини енергії, яка затрачається на виконання корисної роботи нагрівника, до всієї енергії, що виділяється внаслідок згоряння палива або під час роботи електричного нагрівника.

Коливання — рухи тіл, які точно або приблизно повторюються через певні інтервали часу.

Коливання інфразвукові (інфразвук) — коливання, частота яких менша за найнижчу частоту звукових коливань — 16 Гц.

Коливання ультразвукові (ультразвук) — коливання, частота яких більша за найвищу частоту звукових коливань — 20 000 Гц.

Конвекція — процес перенесення енергії струменями рідини або газу.

Конденсація пари — фізичний процес переходу речовини з газоподібного стану (при температурі конденсації) у рідкий внаслідок її охолодження.

Кристалізація — фізичний процес переходу речовини з рідкого стану (при температурі кристалізації) у твердий внаслідок її охолодження.